ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеГрадътКултураМненияНовини

Разкриха голяма част от фасадата на Семинарията след ремонта

Обновена е мазилката – запазени са декоративните елементи около прозорците

Напредва ремонтът на сградата на Пловдивската духовна семинария, който започна през август месец тази година. Сградата се ремонтира с над половин милион лева, отпуснати от правителството, както и с дарения на средства, материали и труд, дадени на Пловдивската митрополия.

В стартиралия през лятото ремонт беше изцяло подменен покривът на сградата. Обновена беше и фасадата към двора – в момента тече ремонт и на тази към бул. „Цар Борис III Обединител“. След свалянето на скелето се видя новия вид, който – както би трябвало да бъде – не се различава от стария. Обновена е мазилката, а детайлите около прозорците са запазени, без да са скрити, унищожени или затворени зад външна изолация, както често се прави напоследък.

Сградата на днешната Пловдивска духовна семинария към Пловдивската митрополия започва историята си като Католически мъжки колеж, известен и като „Френския колеж“. Началото на институцията е още през XIX век, но самата сграда е построена в периода 1904-07 година по проект на италианеца Мариано Пернигони. В последствие колежът се мести в още по-нова сграда, открита след Първата световна война – която днес е ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Известно време в днешната Семинария е Английската гимназия. През 80-те години там е заснет и култовият български филм „Вчера“. През 90-те сградата е дадена на Българската православна църква.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина